Обучават студенти за обгрижване на хора с деменция
Обучават студенти за обгрижване на хора с деменция / dariknews

Стара Загора е домакин на 4-тата работна конференция на експертите от Европейския проект „Квалификация на специалисти, разпространяващи знания за обгрижване на хора с деменция"- за подготовка на специалисти в медицинската и социална сфера на грижи и консултиране на възрастни хора с деменция.

Проектът е по Програма Леонардо и се осъществява с финансова подкрепа на Оперативна програма за професионално обучение „Леонардо да Винчи", финансирана от Европейския съюз. Бенефициент е Центърът за проекти за структурно развитие и планиране на образованието в Европа Нордхесен, Германия. Целта на проекта е чрез трансфер на иновации между 12 партньора от 5 Европейски държави - България, Полша, Румъния, Испания, Германия да се сравнят и изработят общи стандарти и учебни програми за професионална квалификация в тази област, както и да се изработи единен Европейски стандарт в обучението на специалисти, обгрижващи стари хора с деменция.

В партньорство с Министерството на труда и социалната политика, областни и общински ръководства се очаква да бъдат осигурени условия за подобряване качеството на живот за хората с деменция чрез разкриване на нови социални заведения и работни места за домашен и институционален патронаж с подготвени по европейски стандарт с европейски сертификат специалисти в тази сфера.

В проекта участват 50 студенти от специалностите "Социални дейности" и "Медицинска сестра" към Тракийския университет, а общо студентите, включени в проекта са около 350.

Проектът е с продължителност 2 години и приключва през месец септември тази година. Той е на стойност 400 000 евро.