И пенсионери кандидатстват за „личен асистент”
И пенсионери кандидатстват за „личен асистент” / dariknews.bg

 

295 души от Бургаска област са назначени за „Личен асистент” по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”. В Бургас от 1 март по тази дейност вече са заети 60 човека. Личните асистенти, които ще работят на 8-часов работен ден ще получават около 312 лева месечно. Останалите  ще предоставят услугата почасово. Предвижда се това да стане в рамките на следващите  12 месеца.

Дейността се изразява в полагане на различни грижи за болни и възрастни хора в домашни условия. Тази операция допълва действащата програма на Социалното министерство „Асистенти на хора с увреждания”, която е финасирана от бюджета.Средствата на дейността „Личен асистент” са по линия на Европейския социален фонд. Програмата предлага по-облекчени условия за кандидатстване, като това могат да направят и пенсонерите.

Право да бъдат включени в дейността “Личен асистент” имат безработни лица, получаващи месечни помощи за подпомагане или отговарящи на условията за отпускането на този вид помощ и полагащи постоянни грижи за хора с увреждания или тежко болни лица. Безработните лица могат да бъдат включвани в дейността “Личен асистент”, ако отговарят на следните условия: - да са в трудоспособна възраст и да са регистрирани в Дирекция “Бюро по труда”; - да са членове на семейството или роднини по възходяща или низходяща линия до втора степен, по съребрена линия до втора степен; роднини по сватовство до втора степен на обслужваните лица. Членове на семейството са съпруг/ съпруга. Роднини по възходяща или низходяща линия са баба/ дядо, син/ дъщеря, внуци.

Желаещите да се включат в дейността "Личен асистент" се обръщат към дирекция “Социално подпомагане” по постоянния си адрес. Работодател по дейността се явяват структурите на Агенцията за социално подпомагане – дирекциите "Социално подпомагане".